Kuriozitete

3

Shpjegime:

 • Operacionet Plastiko Estetike moderne te hundes quhen ndryshe “Operacione Rikonstruktive Nazale”
 • Keto lloj operacionesh rikonstruktive , shkencerisht i takojne mjekur rinokirurg (kirurgeve te ORL) dhe asnje lloj kirurgu te specialiteteve te tjera sepse kirurget e ORL e njohin mjaft mire anatomine dhe fiziologjine e hundes.
 • Ne operacionet estetike te hundes nuk vendosen fare pjese plastike , silikon e te tjera por behet vetem operacion rikonstruktiv i formes se saj.
 • Sot pothuajse cdo operacion plastiko-estetik i fytyres , hundes e vesheve realizohet me mpirje lokale me solucion lidokain 2% + potencim I.V me solucion propofol 1% , pa prerje (shenje bisturie) dhe pa asnje lloj dhembje.
 • Operacionet rhinoseptoplastike eshtetike jane teper delikate per tu kryer dhe kerkojne nga rhinokirurget nje vemendje dhe kujdes te vecante. Asnje operacion i plastikes se hundes dhe te vesheve nuk duhet te kryhet pa fotografi (para dhe pas operacionit).
 • Cdo rhinokirurg duhet te kete “dosje fotografike” per operacionet estetike te kryera e cila , pasqyron dhe afirmon me tej mjekun e estetikes.
 • Operacionet e para plastike estetike te hundes jane regjistruar (shkruar) ne Egjyptin antik nga Edvin Smith si mesimdhenie , nga mjeku i madh Inhotep (3000 vjet para Krishtit).
 • Origjinat e Rhinoseptoplastikes rikonstruktive gjenden ne kulturat e hershme unike te Indise veriore.
 • Ne mbreterine bizantine cdo gabim njerezor ndeshkohej me nje veprim barbar , prerjen e hundes. (Rhino-copia) e njejte me heqjen e identitetit te njeriut (C’nderim). Per kete arsye keta njerez benin suicide (vetevrasje). Pra nga mjekesia humane lindi nevoja e berjes se operacioneve plastike te hundes.
 • Mjeku i pare ne bote qe realizoi kete operacion estetik ishte kirurgu i famshem “Sushruta” ne Banares gjate shekullit 15 para lindjes se Krishtit.Ai perdori nje metode klasike ose “Metoda Indiane”.
 • Mjeku i pare shqiptar qe kreu operacionin e pare ne Shqiperi te ketij lloji ishte Prof. Fitrete Shalari pas nje specializimi ne France rreth viteve 1990.
 • Revista qe ka botuar e para operacionet plastike te hundes ka qene “The Gentleman” e cila botoi artikullin e rendesishem te kirurgut te famshem “Sushuta” e ilustruar me vizatime nga nje artist i njohur.
 • Operacionin e pare “Face Lifting” ne Shqiperi e ka kryer Dr.Edmon A.Llaci rreth viteve 2000 te nje pacient mashkull RR.SH. (50 vjec) me sukses te plote.
 • Jane kryer me sukses mjaft operacione te veshtira te cilat mund te barazohen me ato te kirurgeve me te degjuar ne bote.
 • Nje operacion ” Tonsillektomi Totale” ne terren te Morbus Down ne nje femije 7 vjec (B.M.) nga Tirana i cili nuk u operua ne nje nga klinikat me me ze ne Itali. Ky operacion i veshtire u krye nga Dr.Edmond Llaci prane Spitalit Ushtarak Tirane.
 • Operacion i kombinuar Platiko-Estetik i hundes me implantim kockor nazal ne nje djal 27 vjec i ardhur nga greqia pasi ishte aksidentuar me motor dhe i pa operuar atje per veshtiresine e operacionit.
 • 2 raste te veshtira pasi kishin kryer operacione rhinoseptoplastike estetike heren e pare :

1- Nje nga USA T.D (47 vjec)

2- Nje rast tjeter nga USA V.P (38 vjec)

 • 3 raste te tjera te veshtira nga Turqia dhe Maqedonia te cilet pasi kishin kryer operacione rhinoseptoplastike estetike heren e pare ne turqi dhe te ri-operauar ne Shqiperi :

1- J.E (35 vjec) femer , Stamboll

2- B.A (23 vjec) femer , Stamboll

3- M.K (26 vjec) femer , Shkup , Maqedoni

 • 2 raste me Aurikulo pastik estetike moderne (operacione plastike te llapave te vesheve) te kryera per here te pare :

1- Ne Gjermani ( G.E  13 vjec) , mashkull

2- Ne Ceki (K.O 26 vjec), femer nga Ukraina

 

VO- Te gjitha llojet e mesiperme te operacioneve jane korigjuar ne Shqiperi me Sukses te plote dhe pa asnje komplikacion (nderlikim) dhe te dokumentuara me foto para dhe pas operacionit.